Πιτταρά Κωνσταντίνα

Διαχείριση Βάρους


Η απώλεια των περιττών κιλών, που πιθανότατα συσσωρεύονται εδώ και αρκετά χρόνια, αποτελεί ενδόμυχο πόθο για πολλούς από εμάς.

Για να επιτευχθεί αλλά κυρίως να διατηρηθεί η απώλεια βάρους είναι απαραίτητη η αλλαγή των καθημερινών συνηθειών όσον αφορά στη διατροφή και στη φυσική δραστηριότητα. Ωστόσο, και κάποιες άλλες επιλογές, όπως πόσες ώρες κοιμόμαστε ή σερφάρουμε στο διαδίκτυο, μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Ίσως λοιπόν ήρθε η ώρα να επικεντρωθούμε και σε αυτές τις παραμέτρους της καθημερινής μας ζωής. Παρακάτω αναφέρονται μερικές συνήθειες που μπορούν να βοηθήσουν στη μόνιμη απώλεια βάρους. Δε χρειάζεται να κάνετε όλες τις αλλαγές μαζί. Επιλέξετε μία συνήθεια που φαίνεται η πιο εφικτή για εσάς και προσπαθήστε να την τηρήσετε για περίπου μια βδομάδα. Μόλις την έχετε εντάξει ικανοποιητικά στην καθημερινότητά σας, προσθέστε ακόμα μία.

  • Μικροί, συγκεκριμένοι και ρεαλιστικοί στόχοι

Ίσως θα θέλατε να φοράτε το ίδιο νούμερο με τότε που πηγαίνατε λύκειο ή που παντρευτήκατε. Αλλά αυτό σημαίνει ότι πρέπει να φύγουν περίπου 20 κιλά… Δε χρειάζεται όμως να χάσετε τόσα πολλά, ή τουλάχιστον όχι ακόμα. Θα πρέπει να τεθεί κάποιος πιο ρεαλιστικός στόχος, όπως η απώλεια του 5% ή 10% του αρχικού βάρους. Για παράδειγμα, αν ζυγίζετε 100 κιλά, μία απώλεια 10 κιλών είναι ικανοποιητική. Δώστε στον εαυτό σας αρκετό χρόνο και κάποια ευελιξία για την επίτευξη αυτού του στόχου. Να θυμάστε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται τουλάχιστον 6 μήνες για να χάσουν 10% του αρχικού τους βάρους.

  • Αυτό-παρακολούθηση

Η καθημερινή καταγραφή του τι τρώτε και πόσο γυμνάζεστε θα σας βοηθήσει να καταλάβετε καλύτερα τις συνήθειες σας. Επίσης, θα μπορείτε να παρακολουθείτε τις αλλαγές που κάνετε για την επίτευξη του στόχου σας. Αν τα πάτε καλά με την τεχνολογία μπορείτε να κρατάτε ένα ημερολόγιο διατροφής και άσκησης στο κινητό σας. Για τους πιο παραδοσιακούς, αρκεί ένα σημειωματάριο τσέπης και ένα στυλό! Η βασική ιδέα είναι ότι πρέπει να εντοπιστούν οι συνήθειες που χρειάζονται βελτίωση.

  • Δίκτυο υποστήριξης

Βρείτε τουλάχιστον ένα ακόμα άτομο που θέλει να χάσει κιλά ώστε να παρακινεί και να βοηθά ο ένας τον άλλον. Μπορεί να είναι ο σύντροφος, ένας φίλος, συγγενής ή συνάδελφος.

  • Φυσική δραστηριότητα

Εάν βαρεθήκατε την άσκηση που κάνετε δοκιμάστε κάτι καινούριο, για παράδειγμα κολύμβηση, χορό, ομαδικά αθλήματα κλπ. Βρίσκοντας μια δραστηριότητα που μπορείτε πραγματικά να απολαύσετε θα είναι πιο εύκολο να παραμείνετε συνεπείς στο πρόγραμμα της άσκησης σας. Στόχος είναι η φυσική δραστηριότητα να γίνει συνήθεια εφ’ όρου ζωής.

  • Επαρκής ύπνος

Η έρευνα στο συγκεκριμένο πεδίο δείχνει ότι ανεπαρκής ύπνος μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους. Οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται περίπου 8 ώρες ύπνου τη νύχτα, αλλά υπάρχει μια μεγάλη μεταβλητότητα (μερικοί άνθρωποι χρειάζονται περισσότερο, κάποιοι λιγότερο). Μπορείτε να καταλάβετε αν κοιμάστε αρκετά αν ξυπνάτε νιώθοντας ανανεωμένοι και έτοιμοι για δράση, παρά κουρασμένοι και γκρινιάρηδες.

  • Καθημερινό πρωινό γεύμα

Πολλοί παραλείπουν το πρωινό γιατί βιάζονται ή δεν πεινούν. Προσπαθήστε να σηκωθείτε 15 λεπτά νωρίτερα (που σημαίνει ότι θα ξαπλώσετε νωρίτερα ώστε να μη θυσιάσετε χρόνο από τον ύπνο σας) ώστε να πάρετε πρωινό.

  • Χρόνος μπροστά στην οθόνη

Συχνά πολλοί παραπονιούνται ότι δεν έχουν αρκετό χρόνο για να γυμναστούν ή για να προετοιμάσουν υγιεινά γεύματα, σαλάτες κλπ. Στην πραγματικότητα όμως, οι περισσότεροι άνθρωποι περνούν πολλές ώρες παρακολουθώντας τηλεόραση ή παίζοντας στον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Σημειώστε για μια βδομάδα πόσες ώρες περνάτε μπροστά στην οθόνη και έπειτα προσπαθήστε να μειώσετε αυτόν τον χρόνο κατά το ένα τρίτο ή το ένα τέταρτο. Τον χρόνο που θα εξοικονομήσετε αφιερώστε τον στην προσπάθειά σας για απώλεια βάρους.