Πιτταρά Κωνσταντίνα

Ποιοί είμαστε


Πιτταρά Κωνσταντίνα

Πιτταρά Κωνσταντίνα

23
Άρθρα


Βιογραφικό

Η Πιτταρά Κωνσταντίνα γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Γαλάτσι Αττικής. Αποφοίτησε από το Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Απέκτησε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στον Επιστημονικό Τομέα «Διατροφή του Ανθρώπου», του προγράμματος σπουδών «Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου» στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Η πρώτη επαφή της με το επάγγελμα, ήταν η πρακτική άσκηση στα Νοσοκομεία: Ερυθρός Σταυρός, Αλεξάνδρα, Παίδων «Η Αγία Σοφία», Θριάσιο και Ιασώ. Αμέσως μετά, εργάστηκε ως διαιτολόγος στους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Γαλατσίου, ενώ έχει απασχοληθεί και ως εκπαιδευτικός σε Δημόσια ΙΕΚ. Από το 2009 απασχολείται ως ελεύθερος επαγγελματίας.

Έχει πραγματοποιήσει ομιλίες σε γονείς και παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας και από το 2010 συμμετέχει στην υλοποίηση δράσεων του Προγράμματος Παιδειατροφή στο Δήμο Γαλατσίου. Αρθρογραφεί στις τοπικές εφημερίδες, ενώ από το 2011 εργάζεται εθελοντικά στο Κέντρο Διατροφής του Δήμου Γαλατσίου.

Παράλληλα, θέλοντας να ενημερώνεται για τις εξελίξεις στο χώρο της Διατροφής, παρακολουθεί συχνά συνέδρια και σεμινάρια και είναι μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων-Διατροφολόγων.

Ο εξοπλισμός μας


Ο εξοπλισμός στο γραφείο είναι τελευταίας τεχνολογίας, παρέχοντας με ακρίβεια και αξιοπιστία την πλήρη εικόνα της σύστασης του σώματος καθώς και τη δυνατότητα μέτρησης του Μεταβολικού Ρυθμού Ηρεμίας.

Οι δύο σημαντικότερες μετρήσεις που πραγματοποιούνται στο χώρο μας αναλύονται παρακάτω.

H ανάλυση σύστασης σώματος μας επιτρέπει να δούμε από τι ακριβώς αποτελείται το σώμα μας! Μπορούμε να δούμε δηλαδή πόσα από τα κιλά μας είναι λίπος, πόσα μυϊκή μάζα και πόσα οστά. Επιπλέον, έχουμε μια πλήρη εικόνα για τα υγρά του σώματος και την κατανομή τους στον ενδοκυττάριο και εξωκυττάριο χώρο. Η κατανομή των υγρών μας επιτρέπει να διαπιστώσουμε αν υπάρχουν οιδήματα ή κατακρατήσεις. Ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι ότι παίρνουμε τα αποτελέσματα και για κάθε τμήμα του σώματος μας ξεχωριστά, δηλαδή ξέρουμε πόσα κιλά λίπος, μυς και υγρά έχουμε στον κορμό, σε κάθε χέρι και σε κάθε πόδι!

Η τμηματική ανάλυση σύστασης σώματος είναι απαραίτητη καθώς η μέτρηση του βάρους μόνο δεν είναι αρκετή. Για παράδειγμα μπορεί δύο γυναίκες της ίδιας ηλικίας και του ίδιου ύψους να ζυγίζουν και οι δύο 80 κιλά. Η μία όμως μπορεί να έχει λίπος 27% και η άλλη 37%. Η γυναίκα με ποσοστό λίπους 27% είναι μέσα στα φυσιολογικά όρια, οπότε δε χρειάζεται να κάνει αλλαγές. Η δεύτερη γυναίκα όμως έχει αυξημένο ποσοστό λίπους και θα πρέπει να αλλάξει τον τρόπο ζωής της ώστε να μειώσει το λίπος και να αυξήσει τη μυϊκή της μάζα.

H τμηματική ανάλυση σύστασης σώματος πραγματοποιείται με τη βοήθεια της Tanita MC780, τη νεότερη προσθήκη στην επαγγελματική σειρά ζυγών - λιπομετρητών της Tanita. Η εταιρεία Tanita αποτελεί τον παγκόσμιο ηγέτη στις ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας. Μία πλήρης και υψηλής ακρίβειας ανάλυση σύστασης σώματος εκτελείται σε λιγότερο από 30 δευτερόλεπτα. Τα αποτελέσματα είναι άμεσα διαθέσιμα προς έλεγχο και αξιολόγηση.

Οι μετρήσεις που λαμβάνουμε είναι:

 • Λίπος
 • Σπλαχνικό λίπος
 • Κατανομή σωματικού λίπους (αριστερό και δεξί πόδι, αριστερό και δεξί χέρι, κορμός)
 • Άλιπη μάζα
 • Μυϊκή μάζα
 • Τμηματική ανάλυση για κάθε κάτω και άνω άκρο και κορμό: Ποσοστό λίπους και αξιολόγηση, Ποσοστό Μυϊκής μάζας και αξιολόγηση
 • Ισορροπία μυϊκής μάζας
 • Επίδοση μυών κάτω άκρων
 • Οστική μάζα
 • Συνολικά υγρά σώματος
 • Εξωκυττάριο υγρό
 • Ενδοκυττάριο υγρό
 • Αναλογία εξωκυττάριων/ συνολικών υγρών
 • Δείκτης μάζας σώματος
 • Σωματική κατάταξη (πχ σωματοδωμημένος, παχύσαρκος, αδύνατος κλπ)
 • Βασικός μεταβολικός ρυθμός
 • Phase Angle (δείκτης υγείας των κυττάρων)
 • Μεταβολική ηλικία

Η Tanita MC780 χρησιμοποιεί τη μέθοδο της βιοηλεκτρικής εμπέδησης, σύμφωνα με την οποία πολύ χαμηλής έντασης ρεύμα διαπερνά το σώμα και ανάλογα με την αντίσταση του ρεύματος εκτιμάται η λιπώδης και η μυϊκή μάζα του εξεταζόμενου. Σε γενικές γραμμές, το ρεύμα βρίσκει μεγάλη αντίσταση στο λίπος, ενώ αντίθετα διαπερνά εύκολα τους μύες, οι οποίοι περιέχουν μεγάλη ποσότητα νερού. Η βιοηλεκτρική εμπέδηση είναι ασφαλής για όλους και δεν πονάει.

Ο Βασικός Μεταβολικός Ρυθμός Ηρεμίας (RMR ή Resting Metabolic Rate) αντιπροσωπεύει τις θερμίδες που καταναλώνει το σώμα μας για να πραγματοποιήσει τις ζωτικές λειτουργίες του (καρδιακός ρυθμός, λειτουργία εγκεφάλου, αναπνοή). Πιο απλά είναι ο αριθμός των θερμίδων που καταναλώνει ο άνθρωπος ημερησίως όταν είναι ξύπνιος αλλά σε απόλυτη ηρεμία (ανάπαυση). Ο RMR μπορεί να αντιπροσωπεύει ακόμα και το 75% των ενεργειακών αναγκών του σύγχρονου ανθρώπου. Το υπόλοιπο 25% δαπανάται στις καθημερινές δραστηριότητες (πχ μετακίνηση στη δουλειά, ψώνια, σκούπισμα) και στη φυσική δραστηριότητα,

Ο RMR επηρεάζεται από μία σειρά από παράγοντες, όπως μάζα σώματος, σύσταση σώματος (λιπώδης – μυϊκός ιστός), ηλικία, φύλο και ορμόνες. Ο μυϊκός ιστός “καίει” περισσότερες θερμίδες από τον λιπώδη ιστό. Έτσι ένα άτομο με περισσότερο μυϊκό ιστό θα έχει υψηλότερο RMR. Ο RMR μειώνεται φυσιολογικά σε ενήλικες με ρυθμό 2% ανά δεκαετία, γεγονός που οφείλεται κυρίως σε απώλεια μυϊκού ιστού. Υπάρχουν εξισώσεις με τις οποίες μπορούμε να εκτιμήσουμε το Βασικό Μεταβολισμό, όπως αυτές που θα βρείτε στα δωρεάν εργαλεία. Ωστόσο, αυτές οι εξισώσεις δε λαμβάνουν υπόψη τη σύσταση του σώματος καθώς και πολλούς άλλους παράγοντες που επηρεάζουν το μεταβολισμό, με αποτέλεσμα να έχουν αποκλίσεις μέχρι και 40% από την πραγματική τιμή. Καθίσταται λοιπόν σαφές ότι ο μεταβολισμός κάθε ατόμου είναι μοναδικός και θα πρέπει να τον μετρήσουμε με ακρίβεια, ώστε να καταρτίσουμε ένα σωστό και εξατομικευμένο διαιτολόγιο.

Η μέτρηση του RMR πραγματοποιείται με τη συσκευή Fitmate. Το Fitmate, βασισμένο σε τεχνολογία αιχμής, μας επιτρέπει να εκτελέσουμε το τεστ του RMR εύκολα, γρήγορα και με μεγάλη ακρίβεια. Ο εξεταζόμενος ξαπλώνει ήρεμος σε ένα κρεβάτι για 12 λεπτά και αναπνέει μέσα από μία μάσκα. Τα αποτελέσματα είναι άμεσα διαθέσιμα προς έλεγχο και αξιολόγηση. Η μέθοδος που χρησιμοποιεί το Fitmate ονομάζεται έμμεση θερμιδομετρία και στηρίζεται στο γεγονός ότι κατά την οξείδωση της τροφής ο οργανισμός χρησιμοποιεί οξυγόνο και παράγει διοξείδιο του άνθρακα. Το Fitmate μετρά τον όγκο του εισπνεόμενου και εκπνεόμενου αέρα και αναλύει τη σύσταση τους σε οξυγόνο και διοξείδιο. Μετρώντας λοιπόν την ανταλλαγή αερίων επιτρέπει τον υπολογισμό των θερμιδικών απαιτήσεις του ατόμου.

Όλες οι συσκευές που χρησιμοποιούνται στο γραφείο διαθέτουν πιστοποιητικό CE Mark και συμμορφώνονται με τις σχετικές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.