Πιτταρά Κωνσταντίνα

Υγεία


Το κάπνισμα είναι γνωστό για τις βλαβερές του συνέπειες και το πορτοκάλι για τη βιταμίνη C. Πως μπορούν όμως να συνδέονται αυτά τα δύο;

Η βιταμίνη C είναι ένα από τα ισχυρότερα αντιοξειδωτικά. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι 90mg για ενήλικες άνδρες και 75mg για γυναίκες. Όμως οι ανάγκες αυτές αυξάνονται στην εγκυμοσύνη, το θηλασμό και… το κάπνισμα! Οι καπνιστές χρειάζονται επιπλέον 35mg βιταμίνης C σε καθημερινή βάση. Προσεκτικοί οφείλουν να είναι και οι παθητικοί καπνιστές, οι οποίοι πρέπει να καλύπτουν οπωσδήποτε τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη (90mg και 75mg). Η πρόσληψη αυτή πρέπει να επιτυγχάνεται καθημερινά διότι η βιταμίνη δεν αποθηκεύεται. Για παράδειγμα, αν μια μέρα προσλάβουμε διπλάσια ποσότητα δε σημαίνει ότι θα είμαστε καλυμμένοι και για την επόμενη μέρα.

Γιατί όμως οι καπνιστές χρειάζονται περισσότερη βιταμίνη C; Πρώτα απ’ όλα, για να αντιμετωπίσουν τις βλάβες που προκαλεί το κάπνισμα στα κύτταρά τους. Ακόμα, φαίνεται ότι όσο περισσότερο κάποιος καπνίζει τόσο περισσότερη βιταμίνη C χάνεται από τους ιστούς και το αίμα του. Επιπρόσθετα σε όλα αυτά, οι καπνιστές συνήθως ακολουθούν δίαιτα φτωχή σε φρούτα και λαχανικά, αδυνατώντας έτσι να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Καλές πηγές βιταμίνης C είναι τα εσπεριδοειδή, η φράουλα, το ακτινίδιο, το ροδάκινο, η τομάτα, η πατάτα, η πιπεριά, το κουνουπίδι, το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το λάχανο και το σπανάκι.

Φράουλες (1 φλιτζάνι, κομμένες) 

95mg

Ακτινίδια (1 μέτριο)

75mg

Πορτοκάλι (1 μέτριο)

70mg

Λαχανάκια Βρυξελλών (μισό φλιτζάνι βρασμένα)

50mg

Πατάτα (1 μέτρια, ψημένη)

25mg