Πιτταρά Κωνσταντίνα

Υγεία


Η βελτίωση της διατροφής μειώνει τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο με πολλούς τρόπους. Για παράδειγμα, βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης, της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα. Ταυτόχρονα, προλαμβάνει την παχυσαρκία και βελτιώνει τη λειτουργία της καρδιάς και των αγγείων. Εάν ενδιαφέρεστε για την υγεία της καρδιάς σας, τα παρακάτω τρόφιμα δε θα πρέπει να περιλαμβάνονται πολύ συχνά στη διατροφή σας. Στην πραγματικότητα, αν μπορείτε να τα αποφύγετε τελείως η καρδιά σας θα είναι πιο υγιής.

Επεξεργασμένα κρέατα, δηλαδή μπέικον, λουκάνικο, σαλάμι και αλλαντικά όπως ζαμπόν, γαλοπούλα, μορταδέλα, κοτόπουλο. Τα επεξεργασμένα κρέατα συντηρούνται με αλάτι, νιτρικά και νιτρώδη άλατα και άλλα συντηρητικά. Μελέτες δείχνουν ότι τα επεξεργασμένα κρέατα αποτελούν το χειρότερο είδος κρέατος για την καρδιά. Οι ειδικοί συστήνουν να καταναλώνουμε ιδανικά καθόλου ή το πολύ 120-180 γραμμάρια την εβδομάδα.

Επεξεργασμένα δημητριακά και υδατάνθρακες, δηλαδή λευκό ψωμί, λευκό ρύζι, δημητριακά πρωινού φτωχά σε φυτικές ίνες, γλυκά και σάκχαρα. Πολλές μελέτες έχουν συνδέσει την πρόσληψη δημητριακών ολικής άλεσης με χαμηλότερο κίνδυνο για καρδιακή νόσο, σακχαρώδη διαβήτη και πιθανά εγκεφαλικό. Τα δημητριακά ολικής άλεσης συνδέονται επίσης με χαμηλότερη πρόσληψη βάρους στην πάροδο του χρόνου. Αυτό είναι λογικό, αφού τα δημητριακά ολικής άλεσης μειώνουν την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη. Επίσης, πιθανά να βελτιώνουν την αγγειακή λειτουργία και να μειώνουν την πείνα. Από την άλλη, τα ραφιναρισμένα και επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν χάσει τα περισσότερα από τα υγιεινά συστατικά όπως φυτικές ίνες, ανόργανα στοιχεία, φυτοχημικά και λιπαρά οξέα. Επιπλέον, ο υψηλός βαθμός επεξεργασίας προκαλεί εντονότερη αύξηση του σακχάρου στο αίμα ενώ παράλληλα κατά την επεξεργασία μπορούν να προστεθούν επιβλαβείς ουσίες όπως trans λιπαρά οξέα, αλάτι και σάκχαρα. Αυτό δε σημαίνει ότι δε θα καταναλώσουμε ποτέ ένα γλυκό ή μια φέτα λευκό ψωμί, απλά ότι αυτό θα είναι περιστασιακό και όχι συνήθεια. Οι ειδικοί συστήνουν την κατανάλωση ιδανικά καθόλου ή το πολύ 210g επεξεργασμένων δημητριακών την εβδομάδα.

Αναψυκτικά και άλλα ζαχαρούχα ποτά, όπως χυμοί φρούτων με ζάχαρη και αθλητικά ποτά. Παρατηρείται τα τελευταία χρόνια ότι πίνουμε όλο και περισσότερες θερμίδες. Ένα ποτήρι (250ml) αναψυκτικό περιέχει περίπου 5 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη. Τα αναψυκτικά διαίτης δεν περιέχουν ζάχαρη και έχουν λίγες θερμίδες, αλλά δεν έχουν καθόλου θρεπτικά συστατικά. Τα αναψυκτικά έχουν τις ίδιες συνέπειες στην υγεία της καρδιάς με τα επεξεργασμένα δημητριακά. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι θερμίδες των αναψυκτικών δε μας «γεμίζουν» ώστε να τις κόψουμε από κάποιο άλλο τρόφιμο. Δηλαδή είτε πιούμε με το γεύμα μας αναψυκτικό είτε νερό, τελικά θα φάμε την ίδια ποσότητα φαγητού. Άρα, οι θερμίδες του αναψυκτικού προστίθενται στις θερμίδες που καταναλώνουμε συνολικά, αυξάνοντας έτσι και τον κίνδυνο για πρόσληψη βάρους. Οι ειδικοί συστήνουν την κατανάλωση ιδανικά καθόλου ή το πολύ 1 ποτήρι αναψυκτικά ή άλλα ζαχαρούχα ποτά ανά ημέρα.