Πιτταρά Κωνσταντίνα

Τρόφιμα


Αν θέλουμε να φάμε ένα υγιεινό σνακ σίγουρα τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά είναι η καλύτερη επιλογή. Όταν όμως ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένα τυποποιημένο προϊόν, τα πράγματα αρχίζουν και δυσκολεύουν! Η ετικέτα του τροφίμου δίνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες… όμως ποιος μπορεί να τις αποκρυπτογραφήσει;

Ας δούμε τα βασικά στοιχεία που πρέπει να προσέχουμε.

 Μέγεθος μερίδας: Το μέγεθος της μερίδας είναι πάντα το πρώτο που πρέπει να εντοπίσουμε στην ετικέτα. Όλες οι υπόλοιπες πληροφορίες στηρίζονται σε αυτό. Χρειάζεται όμως προσοχή! Πολλές συσκευασίες περιέχουν περισσότερες από μία μερίδες. Για παράδειγμα, μία μικρή συσκευασία σοκολάτας μπορεί να ζυγίζει 30 γραμμάρια και στην ετικέτα να αναφέρει: «Ανα μερίδα (15γρ): 80 θερμίδες». Άρα αν καταναλώσουμε ολόκληρη τη σοκολάτα θα έχουμε φάει 2 μερίδες, δηλαδή 160 θερμίδες.

 Λιπαρά: Ελέγξτε στην ετικέτα την περιεκτικότητα σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά οξέα. Για μια υγιεινή διατροφή, συγκρίνετε τις ετικέτες και επιλέξτε τρόφιμα που έχουν 0 γραμμάρια τρανς λιπαρών και είναι χαμηλότερα σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη. Προσπαθήστε να αποφύγετε τα τρόφιμα που περιέχουν στη λίστα των συστατικών τους «μερικώς υδρογονωμένα φυτικά λιπαρά». Καλύτερες επιλογές είναι τρόφιμα που είναι φτιαγμένα με υγιεινά ακόρεστα λιπαρά όπως το ελαιόλαδο.

 Αλάτι: Ένας πρακτικός κανόνας είναι να συγκρίνετε το περιεχόμενο σε αλάτι (δηλαδή σε νάτριο) με τις θερμίδες ανά συσκευασία. Θα πρέπει να επιλέξετε τρόφιμα, στα οποία το νάτριο είναι λιγότερο ή ίσο με τις θερμίδες. Για παράδειγμα, για ένα τρόφιμο που δίνει 200 θερμίδες ανά μερίδα, το νάτριο δε θα πρέπει να υπερβαίνει τα 200mg (ή 0,2g) ανά μερίδα. Σε προβλήματα υγείας, όπου το νάτριο πρέπει να μειωθεί σημαντικά, καλό είναι να επιλέγετε τρόφιμα με επισημάνσεις όπως «χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο», «χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι».

 Φυτικές ίνες: Επιλέξτε τρόφιμα που έχουν τουλάχιστον 1 γραμμάριο φυτικών ινών για κάθε 10 γραμμάρια υδατανθράκων.

 Προστιθέμενα σάκχαρα: Η υψηλή κατανάλωση ζάχαρης σας γεμίζει με κενές θερμίδες, σας απομακρύνει από την κατανάλωση υγιεινών τροφίμων και δυσκολεύει τον οργανισμό σας να διατηρεί σωστά επίπεδα σακχάρου. Αποφύγετε τρόφιμα που αναγράφουν μεταξύ των τριών πρώτων συστατικών τους στην ετικέτα: ζάχαρη, καστανή ζάχαρη, μέλι, μελλάσα, σιρόπι καλαμποκιού, φρουκτόζη, γλυκόζη, σιρόπι γλυκόζης, δεξτρόξη, μαλτόζη.