Πιτταρά Κωνσταντίνα

Διαχείριση Βάρους


Οι γιορτές τελείωσαν, ο Άγιος Βασίλης έφυγε και όπως κάθε χρονιά 2-3 κιλά ήρθαν να προστεθούν στο σωματικό σας βάρος. Θέλετε επειγόντως να τα χάσετε και αναζητείτε λύσεις σε στερητικές δίαιτες αποτοξίνωσης, λιποδιαλύτες και αλλά μαγικά φίλτρα. Τα άμεσα αποτελέσματα όλων αυτών είναι θεαματικά μιας και τα κιλά φεύγουν με την ταχύτητα του φωτός, σύντομα όμως έρχεται ακόμα μία απογοήτευση αφού τα κιλά επιστρέφουν συχνά ακόμα περισσότερα. Μελέτες δείχνουν ότι χάνοντας βάρος με πιο αργό ρυθμό (0,5-1 κιλό την εβδομάδα) αυξάνεται η πιθανότητα να διατηρηθεί μακροχρόνια αυτή η απώλεια βάρους.

Για να επιτύχετε, λοιπόν, την επιθυμητή απώλεια παραμείνετε ψύχραιμοι. Αποφύγετε να πέσετε στο φαύλο κύκλο των τύψεων που τελικά οδηγούν σε ακόμα μεγαλύτερη κατανάλωση και ακόμα περισσότερες τύψεις. Διασκεδάσατε, απολαύσατε τα αγαπημένα σας γλυκά και εδέσματα μα τώρα ήρθε η ώρα να αναλάβετε δράση, βελτιώνοντας τη διατροφή και τον τρόπο ζωής σας.

Ποιο είναι το πρώτο βήμα; Να «ακούσετε» ξανά τον οργανισμό σας. Ο εγκέφαλος έχει την καταπληκτική ικανότητα να μας ενημερώνει πότε πεινάμε και πότε χορταίνουμε. Ωστόσο, στη σύγχρονη κοινωνία καθόμαστε στο τραπέζι χωρίς να πεινάμε ενώ σηκωνόμαστε όταν πλέον ανασαίνουμε με δυσκολία λόγω της υπερβολικής κατανάλωσης τροφής!

Στη διάρκεια της ημέρας, 5-6 μικρά γεύματα ανά τρεις περίπου ώρες θα σας βοηθήσουν να ανακτήσετε το αίσθημα της πείνας και του κορεσμού αλλά και να καταναλώσετε τελικά λιγότερες θερμίδες. Παρά τους γρήγορους ρυθμούς της πόλης, φροντίστε να λαμβάνετε πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό καθώς και 2-3 ενδιάμεσα γευματίδια.

Σύμφωνα με μελέτες, άνθρωποι που καταναλώνουν υγιεινό πρωινό γεύμα τείνουν να έχουν χαμηλότερο σωματικό βάρος. Ξεκινήστε, λοιπόν, τη μέρα σας με ένα πρωινό που θα περιλαμβάνει άπαχα γαλακτοκομικά, τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες (όπως δημητριακά, ψωμί, παξιμάδι, φρυγανιά) και φρούτα.

Στο μεσημεριανό και το βραδινό, μπορείτε να σερβίρετε μια πλούσια, πολύχρωμη σαλάτα με λίγο ελαιόλαδο, πριν περάσετε στο κυρίως πιάτο. Η σαλάτα θα σας προσφέρει πολλές βιταμίνες, φυτικές ίνες αλλά και θα σας βοηθήσει να χορτάσετε με λίγες μόνο θερμίδες.

Συνεχίστε με το κυρίως πιάτο, χωρίς όμως να ξεχνάτε τη μεγάλη σημασία των μικρών μερίδων! Θα είναι εύκολο να χορτάσετε ακόμα και με μικρή μερίδα αν το γεύμα σας διαρκεί τουλάχιστον 20-30 λεπτά, αφού έτσι ο εγκέφαλος θα προλάβει να αντιληφθεί το αίσθημα του κορεσμού προτού καταναλώσετε μεγάλη ποσότητα τροφής. Επιλέξτε για το γεύμα σας πηγές άπαχης πρωτεΐνης όπως ψάρι, κοτόπουλο, γαλοπούλα, κουνέλι, όσπρια και πηγές υδατανθράκων όπως ρύζι, πατάτες, ζυμαρικά, καλαμπόκι, ψωμί, παξιμάδι. Συμπληρώστε το εβδομαδιαίο μενού με εποχιακά λαδερά όπως σπανακόρυζο και λαχανόρυζο.

Ενδιάμεσα από τα κύρια γεύματα προτιμήστε φρούτα και άπαχα γαλακτοκομικά. Για την ενυδάτωσή σας, επιλέξτε νερό, αποφεύγοντας αναψυκτικά και αλκοολούχα ποτά.

Μείζονος σημασίας είναι να εντάξετε στην καθημερινότητά σας τη φυσική δραστηριότητα. Οι συστάσεις μιλούν για 30 λεπτά άσκησης σχεδόν καθημερινά, χωρίς να έχει σημασία αν θα είναι συνεχόμενη ή διακεκομμένη, για παράδειγμα τρία δεκάλεπτα στη διάρκεια της μέρας αντί μισή ώρα συνεχόμενη. Ίσως, για κάποιους αυτός ο στόχος αρχικά να είναι δύσκολα εφικτός, μπορείτε όμως να ξεκινήσετε εισάγοντας σταδιακά κίνηση στη ζωή σας. Αποφύγετε τις κυλιόμενες σκάλες και τους ανελκυστήρες, παρκάρετε ένα τετράγωνο πιο μακριά (το οποίο συχνά είναι ανάγκη και όχι θέμα επιλογής!), χρησιμοποιήστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς (όταν δεν απεργούν!), κάντε δουλειές στο σπίτι. Εκμεταλλευτείτε άλση της περιοχής μας, πάρκα, γήπεδα, γυμναστήρια και κολυμβητήρια.

Οπλιστείτε με επιμονή και διατηρήστε τις παραπάνω αλλαγές για μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε να γίνουν συνήθεια. Έτσι, στις επόμενες γιορτές ο Άγιος Βασίλης θα σας φέρει ρούχα σε μικρότερο μέγεθος και όχι κιλά…