Πιτταρά Κωνσταντίνα

Τρόφιμα


Όλα τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν μια συγκεκριμένη εποχή του χρόνου όταν είναι στο «αποκορύφωμά» τους. Η κατανάλωση σύμφωνα με τις εποχές παρουσιάζει οφέλη για την υγεία, ενώ ταυτόχρονα εξοικονομούμε χρήματα, προστατεύουμε το περιβάλλον και ενισχύουμε τις τοπικές επιχειρήσεις.

Στο παρελθόν, χωρίς τη σύγχρονη τεχνολογία στις μεταφορές, στηριζόμασταν στις καλύτερες καλλιεργητικές περιόδους για κάθε τρόφιμο. Σήμερα, η παγκοσμιοποίηση της αγοράς τροφίμων μας έχει δώσει την ευκολία να αγοράζουμε οποιαδήποτε τροφή σε οποιαδήποτε στιγμή του έτους. Τα τρόφιμα που δεν είναι στην εποχή τους σε τοπικό επίπεδο, αποστέλλονται από άλλο μέρος του κόσμου, οπότε αυξάνεται η εκπομπή ρυπογόνων αερίων λόγω της μεταφοράς. Τρώγοντας εποχιακά αγοράζουμε τοπικά προϊόντα, τα οποία όχι μόνο θα μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, αλλά και θα μας εξοικονομήσουν χρήματα καθώς είναι πιο φθηνά (δεν υφίσταται το κόστος του εργατικού δυναμικού της μεταφοράς και αποθήκευσης). Επίσης, επιτυγχάνεται έτσι και η στήριξη της τοπικής οικονομίας.

Η εποχική κατανάλωση φέρνει ποικιλία στη διατροφή. Ξεφεύγουμε από την κατανάλωση των ίδιων τροφίμων όλο το χρόνο και απολαμβάνουμε κάθε φορά που μια νέα τροφή έρχεται στην εποχή της. Αντιλαμβανόμαστε τη μοναδικότητα της κάθε εποχής και το φάσμα των χρωμάτων και των γεύσεων που παρέχει. Το εποχιακό φαγητό παίζει επίσης ρόλο στην υγεία. Γενικά, τα φρούτα και τα λαχανικά εμφανίζονται την περίοδο κατά την οποία είναι καλύτερα για τον οργανισμό μας. Το «πλούσιο και χορταστικό» μήλο εμφανίζεται το χειμώνα, ενώ το «ελαφρύ, χυμώδες, δροσιστικό» αγγούρι το καλοκαίρι. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι τα φρέσκα τρόφιμα στην εποχή τους είναι ασυναγώνιστα όσον αφορά τη γεύση, τη θρεπτική αξία και την ποικιλία. Τα περισσότερα εκτός εποχής τρόφιμα έχουν αναπτυχθεί σε τεχνητές συνθήκες, η συλλογή τους πραγματοποιήθηκε πρόωρα και αποστέλλονται σε όλο τον κόσμο. Έτσι υπάρχει άφθονος χρόνος να υποβαθμιστεί η ποιότητά τους και να χάσουν θρεπτικά συστατικά.

Ακολουθεί ένας οδηγός εποχιακών φρούτων και λαχανικών:

Φθινόπωρο: Αμύγδαλο, Αχλάδι, Βρούβα, Καρύδι, Κάστανο, Κουνουπίδι, Κυδώνι, Λάχανο, Λεμόνι, Λωτός, Μανιτάρι, Μανταρίνι, Μήλο, Μπρόκολο, Πατάτα, Πορτοκάλι, Πράσο, Ραδίκια, Ραπανάκια, Ρόδι, Σέλινο, Σπανάκι, Σταφύλι

Χειμώνας: Αντίδια, Βρούβα, Ζοχοί, Κοκκινογούλια, Κουνουπίδι, Κρεμμυδάκι φρέσκο, Λάχανο, Λεμόνι, Μανιτάρι, Μανταρίνι, Μαρούλι, Μήλο, Μπρόκολο, Πορτοκάλι, Ραδίκια, Ραπανάκια, Σέλινο, Σέσκουλα, Σπανάκι

Άνοιξη: Αγκινάρα, Άνιθος, Αρακάς, Καρότο, Κεράσι, Κολοκυθάκι, Κουκιά, Κρεμμυδάκι φρέσκο, Μαϊντανός, Μανιτάρι, Μαρούλι, Μούσμουλο, Νεκταρίνι, Παντζάρι, Σαλάτα σγουρή, Σπαράγγια, Φασολάκια, Φράουλα

Καλοκαίρι: Αγγούρι, Αχλάδι, Βανίλια, Βερίκοκο, Βλήτα, Βύσσινο, Γογγύλια, Γλυστρίδα, Δαμάσκηνο, Καρπούζι, Κεράσι, Κολοκυθάκι, Μελιτζάνα, Μούρο, Μούσμουλο, Μπάμια, Νεκταρίνι, Ντομάτα, Πατάτα, Πεπόνι, Πιπεριά, Ροδάκινο, Σταφύλι, Σύκο, Φασολάκια, Φράουλα.