Πιτταρά Κωνσταντίνα

Επίκαιρα


Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Φώτα, Αϊ Γιαννιού. Όλοι προσμένουμε να βρεθούμε με αγαπημένα άτομα. Πόσοι όμως θα απολαύσουμε την εορταστική διάθεση και την παρέα συγγενών και φίλων και πόσοι απλά θα επιδοθούμε σ’ ένα αδιάκοπο φαγοπότι; Φέτος όμως… θα κάνουμε τη διαφορά! Θα πούμε όχι στη βασανιστική δυσπεψία, τα δαπανηρά αλκοτέστ και τα 2-3 κιλά των εορτών. Ας δούμε μερικούς τρόπους για να τα καταφέρουμε:

Ψυχολογική προετοιμασία! Τα Χριστούγεννα είναι κατά βάση μια θρησκευτική εορτή και όχι ένα πανδαιμόνιο καταναλωτισμού. Αναμένουμε τις Γιορτές για να ξεκουραστούμε, να έρθουμε κοντά με τους ανθρώπους μας, να διασκεδάσουμε, να προσφέρουμε σε όσους έχουν ανάγκη. Δεν αναμένουμε τις γιορτές για τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες! Ας νιώσουμε λοιπόν τη μαγεία των Χριστουγέννων όπως τότε που ήμασταν παιδιά.

Να μυρίσει το σπίτι! Μελομακάρονα, κουραμπιέδες, δίπλες, βασιλόπιτα όλα φτιαγμένα με τα χεράκια μας. Με τη λιγότερη δυνατή ζάχαρη, αποφεύγοντας το βούτυρο και τη σοκολάτα και δίνοντας έμφαση στο ελαιόλαδο, τους ξηρούς καρπούς και το μέλι. Το μικρό μέγεθος των γλυκών μας είναι επίσης σημαντικό. Έτσι θα απαλλαγούμε από τα «ετοιματζίδικα» και θα φτιάξουμε τα δικά μας όσο πιο υγιεινά μπορούμε. Κι ας μη ξεχάσουμε ότι τα μικρά παιδιά θα χαρούν πολύ να αναλάβουν το ρόλο ζαχαροπλάστη. Προσοχή όμως! Δε χρειάζεται να φτιάξουμε τόσα πολλά γλυκά ώστε να υπάρχουν στο σπίτι έναν ολόκληρο μήνα. Μπορούμε να υπολογίσουμε ένα τεμάχιο (πχ. ένα μελομάκαρονο ή ένας κουραμπιές) για κάθε μέρα του Δωδεκαήμερου. Ούτε είναι απαραίτητες οι σοκολάτες, οι πάστες, τα τσουρέκια… Τα παραδοσιακά μας γλυκά είναι ήδη αρκετά.

Ευκαιρία για βόλτα! Η πόλη στολισμένη, τα καταστήματα εορταστικά, περισσότερος ελεύθερος χρόνος. Μικροί και μεγάλοι έχουν ανάγκη για έναν περίπατο, μια βόλτα με ποδήλατο ή και ακόμα και παγοπέδιλα! Εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία ώστε να χάσετε μερικές απ’ τις επιπλέον θερμίδες που θα καταναλώσετε αυτές τις μέρες.

Υπάρχουν δύο εορταστικά τραπέζια, Των Χριστουγέννων και της Παραμονής Πρωτοχρονιάς. Δεν είναι ένα τραπέζι που ξεκινά στις 24 Δεκεμβρίου και τελειώνει στις 7 Ιανουαρίου! Αυτό σημαίνει ότι ακολουθούμε τη συνήθη μας διατροφή όλες τις μέρες και απλά υπάρχουν δύο πιο πλούσια γεύματα.

Υγιεινό μενού! Η γαλοπούλα είναι εξαιρετική επιλογή μιας και ανήκει στα λευκά, άπαχα κρεατικά. Σε αντίθεση, το κατσίκι και το αρνί θα μας δώσουν πολύ περισσότερο κορεσμένο λίπος και χοληστερόλη. Ιδανικά μπορούμε να ψήσουμε τη γαλοπούλα χωρίς το δέρμα, σε αλουμινόχαρτο για να διατηρήσει τα υγρά της, και να επιλέξουμε πιο άπαχα τμήματα όπως το στήθος αντί τα μπούτια. Η γέμιση με καστανό ρύζι, σταφίδες, ξηρούς καρπούς, κάστανα είναι πολύ πιο υγιεινή συγκριτικά με τα εντόσθια, τον κιμά, τα λουκάνικα κλπ. Η γεμιστή γαλοπούλα αποτελεί ένα πλήρες πιάτο χωρίς να είναι απαραίτητο να συμπληρώσουμε το μενού μας με πίτες, ζυμαρικά, τηγανητά, κρεατικά, τα οποία θα αυξήσουν χωρίς λόγο τις θερμίδες, τα λιπαρά αλλά και το κόστος του τραπεζιού μας. Με μια πλούσια σαλάτα λαχανικών με ελαιόλαδο, λεμόνι ή ξύδι έχουμε ένα πλήρες και επαρκές μενού. Αποφύγετε γενικά τα τηγανητά, τα αλλαντικά, τη μαγιονέζα, το βούτυρο και την κρέμα γάλακτος.

Τρώτε αργά! Για να γευτείτε πραγματικά όλες τις γαστρονομικές προτάσεις των ημερών θα πρέπει να μασάτε επαρκώς και να τρώτε αργά. Αν καταπίνετε αμάσητη την τροφή, δε θα προλάβετε να αισθανθείτε τη γεύση της και πιθανότητα θα υποφέρετε από δυσπεψία. Η παρέα μαζεύεται από το μεσημέρι ως αργά το απόγευμα όχι για να τρώτε διαρκώς αλλά για να τρώτε αργά και να απολαμβάνετε ταυτόχρονα λίγη κουβεντούλα. Αφήστε το πιρούνι στο πιάτο μετά από κάθε μπουκιά και πείτε στους φίλους σας μια διασκεδαστική ιστορία!

Ένα πιάτο αρκεί! Φροντίστε να γεμίσετε μόνο μία φορά το πιάτο σας και να μην τσιμπολογάτε συνεχώς από τις πιατέλες γιατί έτσι θα χάσετε τον έλεγχο της ποσότητας που καταναλώνετε. Το μισό σας πιάτο θα πρέπει να καταλαμβάνουν τα λαχανικά, το ένα τέταρτο του πιάτου τα κρεατικά (πχ. γαλοπούλα) και το άλλο τέταρτο τα αμυλούχα τρόφιμα (πχ. γέμιση ή πατάτες φούρνου). Δε ξεχνάμε ότι ξεκινάμε πάντα το γεύμα μας με τη χορταστική, φτωχή σε θερμίδες μα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά σαλάτα.

Ένα ποτήρι αρκεί! Ένα ποτό για τις γυναίκες και δύο ποτά για τους άντρες είναι αρκετά. Προτιμάται το κρασί ή η μπύρα, που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, κατά τη διάρκεια των γευμάτων. Ως ένα ποτό θεωρείται ένα κρασοπότηρο κρασί (120ml) ή ένα κουτάκι μπύρα (330ml).

ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ!

 

ΣΥΝΤΑΓΕΣ LIGHT (από INTERNET)

 

Μελομακάρονα

Συστατικά

2 φλιτζάνια λάδι

3/4 του φλιτζανιού χυμό πορτοκάλι

1 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη

1 κιλό αλεύρι

¼ του φλιτζανιού κονιάκ

2 κ.σ baking powder ή μαγειρική σόδα

Ξύσμα ενός πορτοκαλιού

1 φλιτζάνι ψιλοκομμένα καρύδια

Κανέλα και γαρύφαλλο

Υλικά για το σιρόπι: 2 φλιτζάνια μέλι

2 φλιτζάνια νερό

 

Τρόπος μαγειρέματος

Ρίχνουμε τη ζάχαρη, το λάδι, το χυμό του πορτοκαλιού, την σόδα, το κονιάκ, τα μπαχαρικά, ένα κουταλάκι ξύσμα πορτοκαλιού και το αλεύρι μέσα σε ένα δοχείο και ανακατεύουμε πολύ καλά.

Αφού γίνει ένα συμπαγές μείγμα πλάθουμε σε μικρά μεγέθη τα μελομακάρονα και τα ψήνουμε στους 180 °C.

Τα τοποθετούμε σε μια βαθιά πιατέλα και προσθέτουμε από πάνω το σιρόπι.

Τα πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο καρύδι και λίγη κανέλα.

Για το σιρόπι ρίχνουμε όλα τα υλικά μαζί σε ένα κατσαρολάκι και βράζουμε το μείγμα για περίπου λεπτά.

 

Δίπλες

Για τη ζύμη:
200 γρ. αλεύρι
2 αυγά
400 γρ. γάλα 0%
λίγη κανέλα σε σκόνη και 1κουταλιά γλυκού μαγειρική σόδα
λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού
1 κούπα καρυδόψιχα ψιλοκομμένη
9 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Για το σιρόπι:
2/3 κούπας μέλι
2–3 ποτήρια νερό
1 ξυλάκι κανέλα

Ανοίγετε τη ζύμη σε φύλλο όσο πιο λεπτό μπορείτε. Το κόβετε σε λωρίδες με 4 εκ. πλάτος και 15 εκ. μήκος. Περνάτε τη μία άκρη κάθε λωρίδας ανάμεσα στα δόντια ενός πιρουνιού και τη στερεώνετε τυλίγοντάς την λίγο γύρω από το πιρούνι. Με το άλλο σας χέρι κρατάτε την άλλη άκρη της λωρίδας. Βουτάτε το πιρούνι μαζί με τη ζύμη, μέσα σε καυτό λάδι και περιστρέφοντάς το τυλίγετε την υπόλοιπη λωρίδα λίγη-λίγη, καθώς θα ψήνεται, γύρω από το πιρούνι. Ακουμπάτε τις δίπλες σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίσουν το λάδι τους. Βάζετε σε βαθουλή κατσαρολίτσα με μέλι το νερό να βράσει, αφαιρείτε τον αφρό και ρίχνετε μέσα τις δίπλες αφήνοντάς τες να βράσουν λίγα λεπτά. Τις βγάζετε από το μέλι και τις πασπαλίζετε με τα καρύδια και την κανέλα που έχετε ανακατέψει προηγουμένως.