Πιτταρά Κωνσταντίνα

Διαχείριση Βάρους


Μήπως η επιστροφή στην παραδοσιακή μας διατροφή αποτελεί πλέον επιτακτική ανάγκη; Τόσο λόγοι υγείας, όσο και οικονομικοί λόγοι μας το επιβάλλουν…

Η μεσογειακή διατροφή είναι εύγευστη, έχει μεγάλη ποικιλία, απίθανους συνδυασμούς και πολλές νοστιμότατες συνταγές. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση του βάρους σε υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα ενώ φαίνεται ότι συμβάλει στην πρόληψη και την αντιμετώπιση καρδιαγγειακών παθήσεων, υπέρτασης και σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ. Ακόμα, όντας πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες βοηθά στην πρόληψη κατά του καρκίνου.

Ταυτόχρονα, μας προτρέπει να στηρίξουμε τη διατροφή μας σε δημητριακά, φρούτα, λαχανικά και όσπρια, μειώνοντας την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και γλυκών. Αυτό σημαίνει ότι μας εξοικονομεί χρήματα αφού μια επίσκεψη στη λαϊκή αγορά θα κοστίσει πολύ λιγότερο συγκριτικά με την αγορά κόκκινου κρέατος ή έτοιμων γευμάτων όπως σουβλάκια και χάμπουργκερ.

Ας γνωρίσουμε λοιπόν την πυραμίδα της παραδοσιακής μας διατροφής…

Δημητριακά (ψωμί, παξιμάδια, φρυγανιές, ρύζι, ζυμαρικά, πατάτες κλπ). Πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες, βιταμίνες της ομάδας Β και φυτικές ίνες. Από τη φύση τους χαμηλά σε λίπος. Παραδείγματα μικρομερίδας: Μία φέτα ψωμιού (25g), 100g πατάτες, μισό φλιτζάνι τσαγιού μαγειρευμένου ρυζιού ή ζυμαρικών

Λαχανικά και φρούτα. Παρέχουν σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών, νερό, πολλά διατροφικά στοιχεία (κάλιο, ασβέστιο, βιταμίνη C, βιταμίνη B6, καροτενοειδή, βιταμίνη Ε, φυλλικό οξύ) καθώς και άλλα συστατικά με αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Προσφέρουν άμεση ενέργεια στον οργανισμό. Είναι προτιμότερο να καταναλώνονται όπως είναι παρά με τη μορφή χυμών, γιατί χάνουν τις φυτικές ίνες και μεγάλο ποσοστό βιταμινών. Η ρίγανη, ο βασιλικός, το θυμάρι και άλλα μυρωδικά που φύονται στην Ελλάδα αποτελούν εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών και συνιστούν ένα εύγευστο υποκατάστατο του αλατιού. Παραδείγματα μικρομερίδας: περίπου 100 g από τα περισσότερα λαχανικά, Ένα μήλο (80g), μισή μπανάνα (60g), ένα πορτοκάλι (100g)

Όσπρια. Πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες, διαθέτουν μερικά από τα υγιεινά χαρακτηριστικά των λαχανικών και, επιπλέον παρέχουν πρωτεΐνες. Παράδειγμα μικρομερίδας: Ένα φλιτζάνι τσαγιού μαγειρευμένων ξηρών φασολιών

Κρέας, αυγά, ψάρια, θαλασσινά. Το κρέας των πουλερικών προτιμάται από το κόκκινο κρέας. Τα ψάρια και τα θαλασσινά θα μπορούσαν να υποκαταστήσουν το κρέας και τα αυγά. Παραδείγματα μικρομερίδας: 1 αυγό, περίπου 60g μαγειρευμένου άπαχου κρέατος ή ψαριού

Γαλακτοκομικά προϊόντα. Παρέχουν υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, ασβέστιο και άλλα μέταλλα, βιταμίνη D κτλ. Κάποιες τροφές, όπως το τυρί, έχουν περισσότερο λίπος κι άλλες λιγότερο. Η θρεπτικότητα του γάλακτος δεν ελαττώνεται με την μείωση του λίπους, οπότε είναι προτιμότερο να καταναλώνουμε γάλα με χαμηλά λιπαρά. Παραδείγματα μικρομερίδας: Ένα φλιτζάνι τσαγιού γάλακτος ή γιαουρτιού, 30 g τυριού

Λιπίδια (Ελιές, ελαιόλαδο, σπορέλαιο, μαγιονέζα, μαργαρίνη, βούτυρο, σάλτσες, ανάλατοι ξηροί καρποί). Στη σωστή ποσότητα προσθέτουν γεύση και ευχαρίστηση στα γεύματά μας. Το ελαιόλαδο θα πρέπει να χρησιμοποιείται όποτε είναι δυνατό, τόσο σε σαλάτες, όσο και στο τηγάνι ή σε μαγειρευμένα τρόφιμα.

Νερό. Το αίσθημα της δίψας ρυθμίζει επαρκώς την πρόσληψη νερού, με εξαίρεση ηλικιωμένα άτομα και ορισμένες παθολογικές καταστάσεις.

Ζάχαρη και σχετικά προϊόντα. Η ζάχαρη βρίσκεται σε αφθονία στα γλυκίσματα. Υπάρχει επίσης ή προστίθεται σε ποτά, όπως ο καφές, το τσάι, οι χυμοί των φρούτων και τα αναψυκτικά. Όσον αφορά τη χρήση υποκατάστατων, όπως η ζαχαρίνη και η ασπαρτάμη, δεν έχουν τεκμηριωθεί κίνδυνοι για τους ανθρώπους, αλλά συνιστάται η αποφυγή της υπερβολικής κατανάλωσης τους. Προτιμώνται ελληνικά γλυκίσματα που περιέχουν ελαιόλαδο, διάφορους ξηρούς καρπούς, φρούτα και αλεύρι και όχι κρέμα γάλακτος ή βούτυρο. Παραδείγματα μικρομερίδας: ½ κομ. κέικ, 1 μπάλα παγωτό

Αιθυλική αλκοόλη. Η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών, σε ποσότητα που αντιστοιχεί σε τρία ποτήρια για τα περισσότερα οινοπνευματώδη την ημέρα για τους άνδρες και ένα και μισό ποτήρι την ημέρα για τις γυναίκες, έχει ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η κατανάλωση κρασιού κατά τη διάρκεια των γευμάτων είναι περισσότερο ωφέλιμη από την κατανάλωση αποσταγμάτων, ηδύποτων ή μπύρας εκτός γευμάτων.

Αλάτι. Η κατανάλωσή του θα πρέπει να μειώνεται στο ελάχιστο δυνατό. Οι περισσότερες επεξεργασμένες τροφές περιέχουν ήδη περισσότερο αλάτι από αυτό που χρειάζεται ο οργανισμός.