Πιτταρά Κωνσταντίνα

Τρόφιμα | Υγεία


Μελέτη του Ελληνικού Ιδρύματος Γαστρεντερολογίας και Διατροφής (ΕΛ.Ι.ΓΑΣΤ) δείχνει ότι 1 στους 5 Έλληνες έχει βιώσει έστω και μία φορά στη ζωή του το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας, με 7 στους 10 πάσχοντες να είναι γυναίκες και 1 στους 4 να είναι 60-64 ετών. Η πλειοψηφία των πασχόντων αποδίδουν το πρόβλημα είτε στην κακής ποιότητας διατροφή τους είτε στο άγχος και το στρες.

Η φυσιολογική συχνότητα των εντερικών κενώσεων ποικίλλει από μία κένωση κάθε 3 ημέρες έως 3 κενώσεις ημερησίως και το φυσιολογικό βάρος των κοπράνων στα 100-200γρ ανά 24ωρο. Κλινικά η δυσκοιλιότητα ορίζεται ως η παρουσία, για τουλάχιστον 3 μήνες, δύο ή περισσότερων από τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Εργώδης κένωση σε ποσοστό μεγαλύτερο του 25% των κενώσεων
  • Σκληρά κόπρανα σε ποσοστό μεγαλύτερο του 25% των κενώσεων
  • Αίσθημα ατελούς κένωσης σε ποσοστό μεγαλύτερο του 25% των κενώσεων
  • Δύο ή λιγότερες εντερικές κενώσεις ανά εβδομάδα

Τα κυριότερα αίτια της δυσκοιλιότητας αφορούν τον τρόπο ζωής, όπως για παράδειγμα ανεπαρκής πρόσληψη φυτικών ινών, ανεπαρκής σωματική άσκηση, αγνόηση ή καταστολή του αισθήματος προς αφόδευση. Η θεραπεία περιλαμβάνει αλλαγή τρόπου ζωής, τροποποίηση της διατροφής και φαρμακευτική αγωγή. Ο στόχος πρέπει να είναι η αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας χωρίς τη χρήση υπακτικών ή καθαρτικών φαρμάκων, παρά μόνο σε ανθεκτικές περιπτώσεις.

Οι αλλαγές τρόπου ζωής που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας είναι οι εξής:

Αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών.
Οι φυτικές ίνες κατακρατούν νερό, με αποτέλεσμα τη δημιουργία μεγαλύτερων σε όγκο και πιο μαλακών κοπράνων, που διέρχονται ευκολότερα από το έντερο. Επαρκής πρόσληψη φυτικών ινών μπορεί να επιτευχθεί με καθημερινή κατανάλωση τουλάχιστον 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών. Επίσης, τρόφιμα όπως ψωμί, δημητριακά, κρακερς, ζυμαρικά θα πρέπει να είναι ολικής αλέσεως και το ρύζι ακατέργαστο. Υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες έχουν και τα όσπρια, τα οποία θα πρέπει να σερβίρουμε στο πιάτο μας 1-2 φορές την εβδομάδα.
Επαρκής πρόσληψη υγρών.
Επειδή όπως αναφέρθηκε οι φυτικές ίνες κατακρατούν νερό, παράλληλα με τη σταδιακή αύξηση των φυτικών ινών θα πρέπει να αυξηθεί και η πρόσληψη των υγρών. Οι συστάσεις μιλούν για 2 λίτρα υγρών για τις γυναίκες και 2,5 λίτρα για τους άντρες. Σε αυτά πέρα από το νερό περιλαμβάνονται και το γάλα, ο καφές, το τσάι και άλλα υγρά.
Τακτικά γεύματα.
Φαίνεται ότι τα ακατάστατα γεύματα συμβάλουν στην εμφάνιση της δυσκοιλιότητας. Οργανώστε τα γεύματα σας σε συγκεκριμένες ώρες κάθε ημέρα. Οι ειδικοί συνιστούν τρία κύρια γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) και 2-3 ενδιάμεσα γευματίδια (δεκατιανό, απογευματινό, πριν από τον ύπνο).
Κατανάλωση πρωινού.
Το πρωινό γεύμα, εκτός από τις γνωστές ευεργετικές του επιδράσεις, διεγείρει το γαστροκολικό αντανακλαστικό, βοηθώντας έτσι στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.
Δαμάσκηνα, πίτουρο σιταριού ή βρώμης.
Τα δαμάσκηνα φαίνεται ότι διεγείρουν την περίσταλση του εντέρου λόγω μιας ουσία που περιέχουν, ιδιότητα βέβαια που κατά καιρούς έχει αμφισβητηθεί. Το πίτουρο σιταριού ή βρώμης (κουάκερ) απορροφά νερό, αυξάνοντας τον όγκο των κοπράνων και έτσι διεγείρει την αφόδευση. Άλλα τρόφιμα που παραδοσιακά φαίνεται ότι βοηθούν είναι τα ακτινίδια, το μέλι και ο λιναρόσπορος. Επίσης, τα τελευταία χρόνια έχουμε στη διάθεσή μας και λειτουργικά τρόφιμα όπως γιαούρτια με προβιοτικά.
Σωματική δραστηριότητα.
Η μέτριας έντασης άσκηση μπορεί να βοηθήσει, βελτιώνοντας την κινητικότητα του εντέρου. Μάλιστα, λίγη άσκηση το πρωί σε συνδυασμό με το πρωινό γεύμα ίσως αποφέρει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Η άσκηση θα πρέπει να είναι συστηματική, δηλαδή να πραγματοποιείται αν όχι όλες, τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.
Μην καταστέλλετε το αντανακλαστικό της αφόδευσης.
...