Πιτταρά Κωνσταντίνα

Υγεία


Είναι εύκολο αλλάζοντας αυτά που τρώμε να μειώσουμε τη χοληστερόλη και να βελτιώσουμε τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα μας. Φρέσκα φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και «καλά» λιπαρά διαμορφώνουν μια υγιεινή διατροφή. Όμως, υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα με ιδιαίτερα καλή επίδραση στη μείωση της χοληστερόλης.

Πως γίνεται αυτό; Ορισμένα τρόφιμα είναι καλές πηγές διαλυτών φυτικών ινών. Οι διαλυτές ίνες δεσμεύουν τη χοληστερόλη στο γαστρεντερικό σύστημα και την απομακρύνουν από το σώμα πριν εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος. Άλλα τρόφιμα πάλι είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά, τα οποία μειώνουν την LDL χοληστερόλη, τη λεγόμενη «κακή» χοληστερόλη. Επίσης, υπάρχουν τρόφιμα με φυτικές στερόλες και στανόλες, οι οποίες βοηθούν τον οργανισμό να μην απορροφά τη χοληστερόλη.

Παρακάτω θα βρείτε πέντε τρόφιμα που βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης:

1)      Βρώμη. Ο πιο εύκολος τρόπος να την εντάξετε στη διατροφή σας είναι στο πρωινό γεύμα με γάλα, γιαούρτι και φρούτα. Ωστόσο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε συνταγές φαγητών, πχ στα μπιφτέκια αντί για φρυγανιά. Μόλις 20 γραμμάρια βρώμης θα σας δώσουν 1-2 γραμμάρια διαλυτών ινών. Αν σε αυτό προσθέσετε και μία μπανάνα θα έχετε 0,5 γραμμάριο ινών ακόμα.

2)      Όσπρια. Μια εξαιρετική πηγή διαλυτών φυτικών ινών! Επίσης, επειδή ο οργανισμός χρειάζεται χρόνο για την πέψη τους, νιώθουμε χορτάτοι για περισσότερη ώρα μετά από ένα γεύμα με όσπρια. Γι αυτό είναι μια καλή λύση για όσους προσπαθούν να χάσουν βάρος. Με τόσες επιλογές (φασόλια, γίγαντες, μαυρομάτικα, κόκκινα φασόλια, φακές, ρεβίθια, φάβα) και τόσους τρόπους να τα μαγειρέψουμε, τα όσπρια είναι μια πρακτική, εύκολη και οικονομική λύση.

3)      Ξηροί καρποί. Πλήθος μελετών δείχνει ότι τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα φιστίκια και άλλοι ξηροί καρποί βοηθούν στην υγεία της καρδιάς. Ή κατανάλωση 50γραμμαρίων την ημέρα (μια μικρή χούφτα) μπορεί να μειώσει περίπου 5% τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης. Οι ξηροί καρποί περιέχουν και άλλα θρεπτικά συστατικά που προστατεύουν την καρδιά με διαφορετικούς τρόπους.

4)      Τρόφιμα ενισχυμένα με στερόλες και στανόλες. Οι φυτικές στερόλες και στανόλες εμποδίζουν τον οργανισμό να απορροφά τη χοληστερόλη των τροφών. Οι εταιρείες τροφίμων εμπλουτίζουν με αυτές τις ουσίες πληθώρα τροφίμων, όπως μαργαρίνη, γάλα, ψωμί κλπ. Υπάρχουν επίσης διαθέσιμες σε συμπληρώματα. Πρόσληψη 2 γραμμαρίων την ημέρα μπορεί να μειώσει την «κακή» χοληστερόλη έως και 10%.

5)      Λιπαρά ψάρια. Η κατανάλωση ψαριών 2-3 φορές την εβδομάδα μπορεί να μειώσει την «κακή» χοληστερόλη με δύο τρόπους: αντικαθιστώντας το κόκκινο κρέας (περιέχει κορεσμένα λιπαρά, τα οποία αυξάνουν την «κακή» χοληστερόλη) και παρέχοντας τα πολύτιμα ω3 λιπαρά οξέα. Τα ω3 μειώνουν τα τριγλυκερίδια στην κυκλοφορία του αίματος και επίσης προστατεύουν την καρδιά, βοηθώντας στην πρόληψη καρδιακών αρρυθμιών.