Πιτταρά Κωνσταντίνα

Όσπρια


Δυσκολία

Υλικά

1 μερίδες

 • 120-150γρ. άβραστους γίγαντες
 • 6 λίτρα νερό (3+3)
 • 2κτγ. ελαιόλαδο
 • 1 μεσαίο κρεμμύδι
 • 2 κομμάτια σέλερι
 • 200γρ. συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας (πουμαρό)
 • 1 κτγ. αλάτι
 • 1 χούφτα ψιλοκομμένο δυόσμο

Εκτέλεση

75 λεπτά

 1. Έχουμε τοποθετήσει για 2 βράδια, τους γίγαντες σε ένα μπολ. Με 1,5 λίτρο νερό το πρώτο βράδυ, και το δεύτερο βράδυ το σουρώνουμε και το αντικαθιστούμε πάλι με 1,5 λίτρο  για να φουσκώσουν καλά και να μαλακώσουν, ώστε να βράσουν καλύτερα και γρηγορότερα.

 2. Τους τοποθετούμε σε κατσαρόλα μαζί με το 2ο βραδινό νερό, σε δυνατή φωτιά να πάρουν μια βράση. Μόλις αρχίσει δηλαδή να βράζει το νερό, τα αφήνουμε για 1-2 λεπτά και στη συνέχεια τους σουρώνουμε.

 3. Τοποθετούμε την κατσαρόλα πάλι στην εστία, με τα υπόλοιπα 3 λίτρα νερό της συνταγής και τους γίγαντες που έχουν πάρει είδη μια βράση, και τους αφήνουμε να βράσουν για 40-45 λεπτά περίπου. Προσοχή! Να έχουν μαλακώσει καλά και όχι να έχουν λιώσει. Αρχίστε να τους δοκιμάζετε από τα πρώτα 30 λεπτά βρασίματος, γιατί παίζει μεγάλο ρόλο στον βρασμό τους η ποικιλία τους (δεν βράζουν όλα τα όσπρια στον ίδιο χρόνο).
 4. Αφού βράσουν τους σουρώνουμε και τους αφήνουμε στο σουρωτήρι.
 5. Όση ώρα βράζουν οι γίγαντες καθαρίζουμε το κρεμμύδι, το κόβουμε κάθετα στη μέση και στη συνέχεια το ψιλοκόβουμε. Πλένουμε, καθαρίζουμε το σέλερι μας και το κόβουμε σε λεπτές φέτες.

 6. Τοποθετούμε την κατσαρόλα πάλι στην εστία, αφήνουμε να εξατμιστεί το λίγο νερό που έχει μείνει μετά το σούρωμα και προσθέτουμε το λάδι. (Επειδή η κατσαρόλα θα είναι ζεστή, το ελαιόλαδο θα “κάψει” αμέσως.)

 7. Προσθέτουμε το σέλερι και το σοτάρουμε για 1-1,5 λεπτό περίπου, προσθέτουμε το κρεμμύδι συνεχίζοντας το σοτάρισμα για 1 λεπτό και τέλος τους γίγαντες για ακόμη 1-2 λεπτά.

 8. Tοποθετούμε τους γίγαντες σε ένα πυρίμαχο ή κανονικό ταψάκι, προσθέτουμε τον συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας, το αλάτι και τον δυόσμο. Ανακατεύουμε καλά ώστε να ομογενοποιηθούν καλά όλα τα υλικά μεταξύ τους και τοποθετούμε το ταψάκι μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς έως ότου οι γίγαντες κάνουν μία ομοιόμορφη κρούστα στην κορυφή τους. Δεν πρέπει να μας στεγνώσουν στο εσωτερικό τους, πρέπει να έχουν σαλτσούλα.

 9. Τους σερβίρουμε ζεστούς.